jeudi 7 juillet 2011

De prin Sin City

6 iulie 2011
Decalajul orar ne e prieten pana la urma. Ne face sa ne trezim cu noaptea in cap chiar si in prima zi dupa atatea ore de nesomn. In holul hotelului – care nu are nimic dintr-un hol clasic dar nu stiu cum sa-i zic altfel- ne-am ratacit o vreme prin labirintul masinilor de joc dar am nimerit pana la urma restaurantul unde se zice ca e unul din cele mai bune « buffet »-uri breakfast de pe Strip: The Cravings. In afara de dimensiunile pantagruelice nu ni s-a parut nimic extraordinar (poate doar pretul) dar e adevarat ca nici nu ne era prea foame si eram prea nerabdatori sa iesim prin « oras ». Si e adevarat de asemenea ca multe din felurile propuse nu le-am gustat nu numai pentru ca nu ni s-au parut apetisante dar si pentru ca nu am putut sa identificam nici macar unul din ingrediente. Despre mancare poate mai tarziu.


Cand am iesit din hotel era 8 dimineata si caldura deja apasatoare. De fapt caldura e suportabila, e cam ca la noi in miezul verii dar aerul e mai uscat si bate un soi de adiere fierbinte de desert care iti usuca gura. Ne e sete tot timpul, Alexandra imi tot arata limba sa vad cat e de uscata. Mai tarziu am observat ca multi umbla pe strada cu ditamai recipientele bizare in mana, umplute cu un lichid la fel de bizar. Majoritatea sunt un fel de tuburi lungi, cam cat jumate de om, colorate din care ies niste paie gigantice. Altele sunt in forma de sticle de bere uriase, am vazut si in forma de chitara in marime naturala, atarnata de gat si perevazuta la capat tot cu un pai. Nu stiu inca ce-i in ele poate o sa incercam, deocamdata noi suntem clasici, umblam cu sticla de apa in rucsac.


Odata ajunsi pe trotuar realizam cat de mari sunt distantele dintre cazinouri, imposibil de parcurs pe jos mai ales pe caldura. Gasim statia de « deuce » autobuzul cu etaj care circula de-a lungul stripului si ne luam bilete.

Abia am reusit sa ne intelegem cu soferul care incerca sa ne explice cate tipuri de bilete exista. Era un tip f in varsta... varsta la care in Europa ar avea deja cel putin 20 de ani de pensie in spate. Dealtfel asta e un alt motiv de soc pentru noi, sunt foarte multi angajati in varsta, de la casiere pana la soferi de autobuz. Tinerii sunt majoritari la mesele de joc…

Deuce-ul ne duce pana la excalibur, casinoul despre care citisem ca are o sala de joc doar pentru copii. Trebuie sa-si piarda si ei banii pe undeva daca in cazinourile mari nu au voie. De fapt au voie sa circule printre mese dar e interzis sa se opreasca in fata aparatelor. Cica mintea lor tânara sa nu fie pervertita . Varsta minima pentru a fi admis la masa de joc e 21de ani. Se povesteste chiar ca cineva a castigat 1 million si i-a fost refuzat pe motiv ca inca nu implinise varsta.
Totusi, « grija » pentru copii nu i-a impiedicat sa construiasca o sala de joc doar pentru ei unde nu castiga bani ci ...jucarii si bomboane.

Despre cazinouri… sunt greu de descris, au facut-o altii mai bine. Descrierea perfecta e  fraza din cartea lui Radu Tudoran Frumoasa Adormita, despre Las Vegas : « Cine n-a vazut nu crede, cine a vazut nu intelege si cine intelege o ia razna »
Cuvantul care se potriveste aici e frantzuzescul « démesure »,  fara limite.  Sunt hectare intregi de jocuri, hale intregi carora nu li se vede capatul. Cazinourile sunt unite unele de altele prin linii de trenulete, culoare sau poduri suspendate. Inauntru e tot timpul aceeasi atmosfera, lumini artificiale difuze care creeaza un soi de penumbra, climatizarea la maxim, zgomotul masinilor, mocheta… totul e facut astfel inca sa pierzi notiunea timpului. E imposibil sa-ti dai seama daca e zi sau noapte. La Paris de exemplu (cazinoul nu orasul) un cer artificial da senzatia de inserare continua.



Unii spun chiar ca in aerul climatizoarelor se difuzeaza oxigen pentru a induce starea de euforie si a indemna oamenii sa joace... dar parca ar avea nevoie si de asta ? Toate hotelurile cazinou sunt dotate cu piscine dar nici unul nu are umbrele care sa apere de soare. Se zice ca e intentionat, nu poti rezista prea mult in soarele desertului si esti obligati sa cauti aerul conditionat din … salile de joc. Nimic nu e intamplator…




La cazionoul pentru copii Alexandra a fost incantata, a castigat o gramada de tichete pe care la iesire le-a schimbat contra... unei gume de mestecat :-) Inghetata am cumparat-o :)


- continuare: Las Vegas Downtown

7 commentaires:

  1. daca nu te deranjeaza, mentioneaza te rog si preturi. sa stiu ce ne asteapta, e mult mai usor asa. ca de ex biletul pt busul in care v-ati urcat. sau bilete la spectacole in hoteluri, daca mergeti. chiar si indicii legate de mesele in oras, suveniruri, ce apuci, cand apuci...sar'na mult! pup si astept continuarea.

    RépondreSupprimer
  2. sigur, o sa pun si preturi, nici o pb. Pana acum nu ni s-a parut chiar asa de ieftin cum zic ghidurile turistice, mancarea cel putin.

    Deuce-ul e 5$ un bilet pt 2h sau 7$ pe zi sau 24$ pt 3 zile. Ne-a trebuit mult sa aflam cat costa biletul de copil, nici acum nu am reusit :-) Depinde de sofer, pt unii e gratuit, altii ne cer jumate de pret si pt ea. Autobuzele express care circula in afara stripului (am fost ieri la Outlet, o sa spun si despre asta) sunt 2$ o calatorie dar nu se iau bilete de la sofer ci de la niste tonomate ... care nu merg intotdeauna.
    Bufetul ala la Cravings a fost vreo 50$ pt noi trei, hamburgherii la BLT Hambuger (un restaurant din Mirage) tot vreo 50$ cu bere cu tot... sigur ca e putin pt un restaurant din hotel de lux dar strict pt ceea ce mananci nu e ieftin. In "food court" -ul de ieri din outlet (care e f aproape de centru si cu preturi super) e ceva mai ieftin dar ... nu as manca acolo in fiecare zi.

    La spectacole nu am fost (blue man, cirque de soleil) dar e in jur de 50$ biletul...

    RépondreSupprimer
  3. multumesc frumos.
    cirque de soleil e tot timpul acolo? tare speram sa vedem si noi un show.
    altceva...citeam ca mergeti cu sticla cu apa in rucsac - ati gasit ceva, un minimarket/supermarket/hypermarket de unde sa faceti ceva provizii pt in camera si pe drum? ca ma gandesc, ca peste tot, daca iei o sticla de apa de pe drum, oriunde, costa mult mai mult decat daca iei dintr-un supermarket. dar la cat de fastuos arata totul pe acolo, ma intreb daca exista si supermarketuri..(nu rade! :D)

    RépondreSupprimer
  4. si noi ne-am intrebat si ne-a luat cam mult sa-l gasim ddesi era chiar in fata hotelului. Se numesc Walgreen's dar ne-a derutat faptul ca scrie 'farmacie" pe ele:)
    de fapt au de toate, inclusiv medicamente pe raft, la alegere :)

    Intradevar apa e scumpa in hoteluri, e 3$ sticluta de 500ml.In supermarket e 5$ pachetul de 6.

    RépondreSupprimer
  5. Hihihi, aici la farmacie se vinde aproape orice:)) si farmacii gasesti si la supermarket.
    semnat: Oana_B

    RépondreSupprimer
  6. da, ne-a trebuit si noua ceva timp sa ne dam seama :)

    RépondreSupprimer