vendredi 29 juillet 2011

San Francisco - orasul inclinat

23 iulie 2011
Am decis decis sa scoatem masina din garaj pentru un tur prin oras. In primul rand vrem sa trecem “poarta de aur”, podul Golden Gate ca doar de aia am venit aici si in al doilea sa facem o plimbare pe Lombard Street, pe urmele lui Steve McQueen (dar cu o viteza rezonabila :-) )



Cand ne urcam in masina ne invioram dintr-o data, parca am ajuns acasa :-) Incep sa inteleg legaturile sentimentale ale americanilor cu masina lor. Acum orasul mi se pare mult mai domestic si mai usor de imblanzit.


In cateva minute iata-ne pe pod, e la fel de impresionant cum era si vazut de jos. Chiar daca varful lui e tot in ceata si acum. Se zice ca e vopsit incontinuu ca sa-si pastreze culoarea rosiatica. Se numeste Golden Gate datorita cautatorilor de aur care au intrau pe aici venind de pe ocean, incarcati de sperante de imbogatire… E imaginea care m-a fascinat mereu, dealtfel o alesesem pt ecranul telefonului inca de anul trecut cand calatoria asta nu era nici macar la stadiul de proiect… Pare un pod intre doua lumi.





Dincolo de pod e un « view point », spre el ne indreptam si noi. Din pacate ceata e tot acolo, parca mai deasa decat era pe vapor. Iar frigul si vantul de gheata…. brrr, sunt  si mai si, nu am rezistat afara mai mult de cateva poze, cu toate hanoracele noastre, ne-au inghetat oasele in cateva minute.















Si poza facuta de Alex:


Ne-am grabit sa gasim caldura masinii (nu credeam ca o sa spun asta acum o saptamana cand ne batea in cap soarele desertului) si am pornit spre oras. Mai intai o tura pe Lombard street, cea mai inclinata strada din lume ! Cine a vazut Bullit isi aminteste de urmarirea « ca-n filme » a lui Steve McQueen care zbura in panta cu 160km/h. Cine nu, poate sa o vada aici:



Intradevar strada urca si coboara in unghiuri ireale. Se zice ca a fost astfel construita ca sa poata fi urcata pe cal, altfel ar fi avut o inclinare si mai mare. Azi nu are "decat" 27%! Pacat ca la un moment dat un ambuteiaj ne-a obligat sa o luam catre alte directii. Se pare ca multi turisti au avut aceeasi idee ca si noi, sa faca pe Steve McQueen pe Lombard Street.

Am ales la intamplare un alt cartier, Castro, cel al homosexualilor. Drumul trece si prin Mission, cartierul latino american unde s-a nascut Carlos Santana, deci avem si altceva de vazut. Fara sa ne dam jos din masina descoperim strazi animate, privelisti superbe din varful dealurilor, case atat de frumoase ca nu stii la care sa te uiti mai indata.















Cu regret lasam masina in garaj si pornim iar pe jos, ne plimbam o vreme pe Market Street, ne uitam in vitrinele magazinelor de haine care sunt gata de inchidere (e 9h00, sambata seara), apoi urcam incet spre Union Square cautand un restaurant. Dam sa intram intr-unul care parea simpatic vazut de la exterior dar odata ce deschidem usa spre noi navalesc urletele muzicii la maxim si nu stim pe unde sa fugim mai repede. Animatia strazii e dubla fata de ieri seara, si mai multi cantareti ambulanti care fac mai mult zgomot decat muzica, si mai multi cersetori care iti tin calea devenind agresiv de insistenti, si mai multi « zombi » care se deplaseaza clatinandu-se, bolborosind cate ceva sau dimpotriva, urland la cei ce le ies in cale. Si si mai multi turisti. Alain zice ca e un oras isteric, mai nebun decat Las Vegasul care macar isi asuma conditia lui de oras de divertisment. Eu nu sunt convinsa ca tot orasul e asa un balamuc continuu sau era asa doar pentru ca era centru si era sambata seara (desi si cu o seara in urma fusese la fel)





Pana la urma la insistentele Alexandrei am mers tot la dinerul la care fusesem cu o seara inainte, Lorie’s. Si de data asta am stat la coada dar acum ne-am obisnuit deja. Am mancat hot dogi si burgeri, am lasat berea si am baut « Coke », ca pentru o ultima seara in America…

Cand am iesit din restaurant, un cable car era oprit in statie exact in fata iar noi aveam inca abonamentele pe o zi valabile. Am sarit in el, de data asta am stat in fata, pe bancile aliniate cu fata la trotuare si cred ca am si aparut in cateva poze ale turistilor trecatori :)







Oboseala la sfarsit de calatorie.... poza facuta de alex:

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire