samedi 31 août 2013

America the Beautiful

Snow canyon
Experienta calatoriei americane a fost preparata indelung, punct cu punct, rezervare cu rezervare, etapa cu etapa. Si totul a mers exact asa cum am planuit, n-am avut nici o surpriza neplacuta. Avantajul calatoriilor in tari civilizate probabil. Exceptand greseala rezervarii de la lake Powell pentru care noi eram 100% responsabili dar pentru care hotelul si-a asumat intreaga vina (!!) oferindu-ne in plus o reducere, totul a fost asa cum am imaginat. 
Monument Valley
Poate unii vor spune ca o astfel de planificare nu lasa loc surprizelor, nu-ti permite sa mai stai intr-un loc care ti-a placut sau sa pleci mai repede daca te-ai plictisit. Poate. Poate ca Death Valley ar fi meritat o zi in plus in ciuda caldurii pentru ca a fost foarte obositor drumul de la DV la Barstow dupa o zi intreaga de colindat prin furnalul incins. Poate ca aerul de munte si linistea statiunii Big Bear Lake ar fi meritat inca o zi dar am fi taiat-o din zilele de Los Angeles si ar fi fost o pierdere. Cu toate astea tot planificarea ramane solutia ideala, daca nu exista siguranta unei nopti cu (minim) confort dupa o zi intreaga de "road" nu stiu daca poti profita de calatorie cu acelasi entuziasm.
Snow Canyon

Altii spun ca atatea pietre, fie ele si rosii, sunt plictisitoare. Ca peisajul e monoton si prea arid, fara vegetatie, ca lipsesc oamenii, civilizatia. Sigur depinde de gusturi. In apararea "red rocks" si a canioanelor pot sa spun ca nu sunt doua la fel si ca pozele sunt doar o palida reflectare a realitatii. Vazusem Delicate Arch in poze profesioniste, niciuna nu a putut sa redea imaginea reala. La fel cum s-a intamplat pentru Grand Canion, e imposibil pentru o poza sa cuprinda imensitatea si profunzimea peisajului. 
Absenta oamenilor e doar in poze... din pacate:); In majoritatea locurilor e plin de gura casca si trebuie eforturi si noroc ca sa nu-i prinzi si pe ei in poze. Civilizatia e peste tot, de la intrarea in parcuri, visitor center si organizarea spatiului din parc (in asa fel insa sa nu denatureze nimic din aspectul salbatic) pana la drumuri, hoteluri si alte facilitati. Pana si in cel mai indepartat "ghost town", unde se ajunge doar pe drumuri desfundate, unde nu a mai ramas nici macar o scandura si unde probabil ca nu-s mai mult de 10 vizitatori pe an... exista "restrooms" curate si dotate cu hartie igienica!
Canyonlands

Death Valley












Peisajele aproape extraterestre cu stanci rosii si vegetatie putina apartin de drept vestului salbatic. Inseamna legendele copilariei cu cowboy si indieni, filmele western si povestile expeditiilor de pionieri. Am auzit ca undeva prin africa ar fi unele asemanatoare. N-am verificat insa chiar daca ar mai fi red rocks si prin Nigeria le prefer incontestabil si definitiv pe cele din "America, the beautiful"... nu mai e nevoie sa spun de ce :)
Si pentru ca e ora topurilor facute pe canapeaua de acasa:

Delicate Arch
Cel mai spectaculos loc :

Premiul 1 (pentru mine si Alex) merge la Delicate Arch la apus. Dupa urcusul destul de anevoios, explozia de rosu in lumina apusului si fragilitatea arcului pe marginea prapastiei e o recompensa pentru efortul depus.

Premiul 1 al lui Alain e Death Valley si peisajele ei lunare de unde probabil am plecat un pic prea repede.

Cel mai deceptionant

Pentru mine a fost Upper antelope canyon, in ciuda splendorii slot canionului. Dar atmosfera de metrou in orele de varf si destul de proasta organizare nu m-a lasat sa-l apreciez; Pentru alex, a fost Death Valley care a speriat-o, mai ales povestile despre sfarsitul lumii:)

Topul restaurantelor:
1) Frontier Village Richfield Utah, care nu spunea nimic pe dinafara, un restaurant -hotel la iesirea de pe autostrada... dar unde am mancat cel mai bun burger

2) Eddie McStiff's Moab (la concurenta cu locul 1 pentru cel mai bun burger)
3) Cheesecake Factory Las Vegas
4) Denny's! Pentru breakfast si pancakes
 Topul hotelurilor/motelurilor 
1) Secret Garden West Hollywood pentru atmosfera, primire si micul dejun american in salonul colonial. In ceea ce priveste confortul evident ca nici unul nu se compara cu Caesar's Palace dar intre confort si contact uman il prefer pe cel din urma...
2) Lake powell resort pentru cadru, confort si abordarea comerciala
3) greu de decis, aproape toate




Poze Turistice:)

Ranger snow canyon
Far West!

In masina
Death Valley

Restaurantul de pe locul 1



Bagdad cafe



Lucy de la Secret Garden

Secret Garden
Pe curand:)


2 commentaires:

  1. Imi doresc si eu tare mult sa ajung in America

    RépondreSupprimer
  2. Ne bucuram mult sa gasim blog -ul dumneavoastra.
    V-am adaugat pe blog-ul nostru deoarece ne dorim , ca atat noi cat si citiorii nostri sa aiba un acces cat mai usor la informatia interesanta ce o expuneti.
    Cu o viitoare vizita in USA va asteptam cu drag si in Colorado.
    www.ValyCofaru.com

    RépondreSupprimer