mardi 13 août 2013

Island in the Sky & Colorado River

Canyonlands

Canyonlands


Breakfast Moab Diner
Moab Diner
In dimineata asta cafeaua americana are nevoie de doua doze de ness in loc de una. Dupa ce am incasat ieri soarele desertului drept in cap si dupa ascensiunea si coborarea in nocturna de la Delicate Arch, trezirea e dificila.
Micul dejun in dimineata asta va fi la Moab Diner. Isi poarta bine numele de "diner" are tot ce-i trebuie: banchete in scai, jukebox, pancakes si chelneri care trec printre mese cu carafa de cafea in mana gata sa umple canile clientilor. "Cafea" intre ghilimele desigur, e vorba de acelasi lichid abia colorat cu gust de sapalatura se vase, nu de cafea adevarata. De aceea eu ii adaug de obicei un pliculet de ness dar, cum ziceam mai sus, azi e nevoie de doza dubla.
(Tot in acelasi diner am vazut pt prima oara si cum se mananca pancakes, pana acum habar nu aveam ce sa fac cu bulgarele de unt servit invariabil alaturi asa ca il lasam si eu invariabil neatins.  Pentru cine nu stie (ca mine): untul se intinde peste cele 2, 3, 4 pancakes, se inteapa apoi edificiul cu un cutit din loc in loc si se toarna din belsug sirop de artar (sau porumb?) peste toate astea ca sa fim siguri ca patrunde. Combinatia are aerul unei bombe calorice care ar putea sa faca sa functioneze o centrala nucleara dar vecinul de masa pe care l-am urmarit in operatiunea pancake nu parea sa aiba vreo problema dinspre partea asta a caloriilor in plus...)

Dupa paranteza asta gastronomica ne intoarcem la scopurile noastre adica ; red rocks, red rocks and red rocks! Pornim din nou ca si ieri spre Canyonlands sa vedem ce ne-a mai ramas de vazut (din ceea ce ne propusesem evident ca de vazut tot nici nu poate fi vorba in cateva zile).


Agrandir le plan Grand view Overlook e o plimbare de vreo ora si ceva direct pe buza prapastiei (la propriu). Iarasi ne surprinde absenta totala a oricarei masuri de securitate, doar un avertisment:. In rest esti singurul responsabil de tine si de progeniturile tale. Cred ca asa e normal si nu super-protectia ca prin alte parti. Nu ni s-a intamplat nimic, ne-am catarat pe stanci pana in cel mai inalt punct, am privit canionul de sus, de foarte sus, am admirat veveritele "chip and dale" (mai ales alex), ne-am bucurat de linistea si pacea locului etc.
Dupa cum ziceam, pozele nu reflecta decat o infima parte a realitatii de prin partile astea de lume;

Desi e foarte multa lume in parc (am stat la coada la intrare, am vazut si autobuze cu turisti) pe traseele de drumetie suntem aproape singuri. E adevarat ca parcul e imens si sunt multe de facut, e loc pentru toti.
Al doilea punct de atins e White Rim Overlook, la o mila de mers prin preerie (si prin soarele de la pranz); Desi suntem doar la cateva sute de metri de primul traseu, peisajul se schimba total, nu mai mergem pe pietre pe buza prapastiei ci prin preerie, prin pietris rosu care scartie sub pasi si tufisuri de maracini. Drumul e marcat de "cairns", cateva pietre puse una peste alta din loc in loc; nu e permis sa parasesti traseul (pt protejarea vietii salbatice etc).Regula e respectata, desi nu e o demarcatie foarte clara. Dar in afara drumului "marcat" nu e nici macar o urma de pas. Cand vine vorba de avertismentul "This is the law", asa cum scrie mai peste tot p'aci, toata lumea se supune. (aceeasi observatie despre curatenia desavarsita, nu am vazut nici macar umbra unei hartii aruncate pe jos )

Masa de pranz va fi un picnic cu sandvisurile cumparate ieri din supermarket. Le-am impartit cu veveritele si cele cateva pasari albastre care ne-au tinut companie in timp ce mancam (e interzis si sa hranesti animalele dar noi am incalcat un pic "this law" si le-am lasat cateva firimituri)

Dupa amiaza o petrecem intr-un loc unde demult voiam sa ajungem: pe malul Colorado River. Raul trece chiar pe langa oras si pe drumul de-a lungul raului peisajele sunt exact dintre cele care par de pe alta planeta, pereti inalti de stanca rosie si raul maroniu care se involbureaza printre ei. Nu am mers prea mult , incepuse si ploaia, ne-am oprit doar un moment ca sa ne impregnam de priveliste dar si sa intram cu picioarele in Colorado. Era rece:)

Going Places that I've Never Been. 
Seeing things that I may never see again....
(On the road again::)


Grand view Overlook

Grand view Overlook

Grand view Overlook

Grand view Overlook

Grand view Overlook

Grand view Overlook

Grand view Overlook

Grand view Overlook -cel mai inalt punct

Grand view Overlook

Grand view Overlook

Grand view Overlook

Chip -era si dale mai incolo

Grand view Overlook

Grand view Overlook

Grand view Overlook

White rim Overlook

White rim Overlook

White rim Overlook

White rim Overlook -prin preerie

White rim Overlook

spre colorado river

colorado ...colorat

Colorado river

Colorado river

Colorado river

Colorado river

Colorado riverGrand view Overlook

Grand view Overlook

Grand view Overlook

Grand view Overlook

White Rim Overlook


White Rim Overlook

White Rim Overlook

Colorado River

Cu picioarele in colorado

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire