lundi 19 août 2013

Kanab + Pahreah Ghost Town

We love America!
Ghost town
spre ghost town
Onomatopeele utilizate de localnici (mai ales indieni... sau native american ca sa fiu politcally correct:) in semn de "la revedere" sau ca raspuns la "thank you", have a nice day etc ne-au pus pe ganduri la inceput, nu stiam daca sa râdem sau sa ne simtim vexati. In loc sa raspunda la fel sau macar ceva inteligibil, scot un sunet care seamana cu "îhâm" spus pe un ton care in romaneste s-ar traduce prin:"bine si acum fa pasi, dispari, plimba ursul" iar in franceza ar putea fi "c'est ça, dégage maintenant, je t'ai assez vu". Banuiesc ca nu asta e sensul dat de ei (sau mai stii?:)) dar pana la urma am hotarat ca asta ne amuza la culme si am inceput sa-i imitam.

Azi parasim imprejurimile lake powell dar nu mergem prea departe, doar la 1h1/2 de drum, pana la Kanab. Oraselul american il cunoastem bine, acum doi am petrecut 4 zile in motelul starurilor western, ParryLodge. Tot acolo am rezervat si acum semn ca i-am pastrat o amintire frumoasa. E interesanta descoperirea de locuri noi dar e placuta si revederea locurilor pe unde am mai trecut asa ca de abia astept sa "redescopar" cu alti ochi acelasi oras. Un alt motiv pentru "escala" asta sunt si magazinele de Levi's & co care se insira unul dupa altul pe Main street, evident:)

Pana acolo insa ne oprim la o expozitie de dinozauri (cum spuneam sunt multe fosile in zona asta, aflam ca se descopera o noua specie aproape in fiecare luna). Apoi, pentru ca avem tot timpul la dispozitie, o luam pe un drum lateral, neasfaltat unde esti avertizat la intrare sa nu te incumeti fara 4x4 si nici macar cu el daca a plouat in zilele precedente. Nu stim daca a plouat pe aici, drumul pare uscat, 4x4 avem asa ca ne aventuram. Traseul e superb chiar daca ne zgaltaie putin, trece printre stanci colorate ca sa ajunga dupa vreo 6 mile la un oras fantoma;.. din care n-a mai ramas aproape nimic, decat amintirea, cimitirul si cateva placute cu istoria celor care au trait pe acolo (sau au incerat sa traiasca dar au fost alungati mai intai de atacurile indienilor si apoi de inundatii). Pentru cei interesati drumul se numeste Paria River Valley Road iar numele orasului devenit fantoma era Pahreah.

Agrandir le plan

Dupa micul detur colorat nu ne mai oprim pana la Kanab. Orasul pare mai pustiu decat in amintirea noastra dar e duminica dupa amiaza, lumea isi face siesta si nici macar magazinele nu sunt toate deschise. Profit deci de strazile largi si cunoscute ca sa incerc senzatia de a fi la volanul unui bolid ca infiniti FX37... Chiar daca e o masina automata concluzia e : vreau masina d'asta chiar asa automata cum e!

 Mancam in oras ceva nememorabil si nedefinit si facem check in la Parry Lodge: de data asta avem un upgrade pt un apartament exact in fata celui in care obisnuia sa stea John Wayne (pe usa fiecarei camere e un nume de actor care a stat macar odata in camera respectiva);
Seara ne-o petrecem prin oras in putinele magazine deschise in cautare de blugi si alte americanisme. Nimerim la restaurantul de peste drum, de fapt un bar + un fel de fast food mai evoluat unde se canta live muzica country si mai sunt unii care si danseaza (nu, nu, noi am fost doar spectatori). "On the road again" face parte din repertoriu... trebuie ca exista pana la urma un hazard care potriveste bine lucrurile:)) 

Maine vom fi din nou in Sin City... nu ne-a lipsit deloc nebunia acestui oras dar traseul trece obligatoriu pe acolo. De data asta am parasit strip-ul si am ales Golden Nugget ca sa profitam si de farmecul desuet al vechiului Las Vegas care ne incantase data trecuta. Nu stiu insa daca accesul la wi-fi va fi la fel de dificil ca si Caesar Palace . 
Dupa o noapte de Las Vegas vom pleca spre  Valea Mortii, Death Valley, acolo unde se pare ca sunt 53C la umbra (care umbra??) si presupun ca in astfel de conditii vitrege nici vorba de wifi.(sau mai stii? daca pe aici si in mijlocul a nicaieri, in inimia desertului sunt toalete ultramoderne o fi si wifi in valea mortii?!)
Dar cel mai probabil revenire on line, la civilizatie, se va petrece probabil doar peste cateva zile. Pana atunci poate scap si de raceli si dureri atroce de cap care probabil s-au vazut in greselile si incoerentele din randurile de mai sus :)
Escalante national monumentPahreah Ghost town

Pahreah Ghost town

Infinty

Kanab

Kanab

In masina

Ajouter une légende

ParryLodge

Kanab

Infinity

Infinity

ParryLodge

Denny's Wigam -magazin, muzeu, restaurant etc

Barul de la Denny' s Wigwam

Ratonul jucator de la denny's wigwam
Infinity

Ghost town

Kanab

Kanab

Kanab

On the road again:)

Ghost Town

Ghost Town

Dinozaurii de la escalante national monument

Ghost town

Farmacie

Parry Lodge

Ghost town

ParryLodge

Prin Supermarket in kanab

ParryLodge

Levi's

Parry Lodge, cabana lui John Wayne
cabina lui robert taylor

kanab

3 commentaires:

 1. Te referi cumva la un "ihim", ca atunci cand cineva te intreaba ceva si tu in loc sa ii spui "da" ii spui "ihim"? Daca la asta te referi, e o forma populara, informal de a raspunde cand cineva iti multumeste. Am intalnit-o foarte des, e populara printre americani, nu numai la natives.

  Oana_B

  RépondreSupprimer
 2. merci oana, ma gandeam io ca nu vor sa zica "ihim, hai, dispari" desi intonatia seamana mult cu asa ceva:) E prima oara cand aud asta si ne-a amuzat teribil :)

  RépondreSupprimer
 3. Asa m-am gandit si eu prima oara cand am auzit, ca ma trimit la plimbare, de parca le era lene sa zica "you're welcome", da' m-am obisnuit intre timp:)))

  Oana_B

  RépondreSupprimer