vendredi 16 août 2013

Navajoland - de la Bluff la Page

Monument Valley pe drumul lui Forest Gump
Horseshoe Bend
Drumul de la Bluff la Page e desprins din filmele western. Mai intai trece prin Monument Valley, nu chiar printre stancile celebre (asta nu e gratis:), dar suficient de aproape. In plus, linia frânta a soselei care duce de la Mexican Hat spre Monument Valley e usor de recunoscut pentru toti cei care au vazut Forest Gump (si nu numai).
Dupa ce trecem de MV patrundem in Arizona dar nu pentru mult timp. De fapt mergem pe frontiera intre cele doua state Utah si Arizona. Asta inseamna ca din cand in cand mai pierdem cate o ora si apoi o recastigam cei doi vecini nefiind pe acelasi fus orar.


Agrandir le plan
Drumul continua prin teritoriile navajo, terenuri aride doar cu tufe de maracini ici si colo si cate un panou care invita trecatorii la McDonalds. Cand vedem sageata care anunta 'Navajo National Monument" hotaram sa facem un ocol si sa-l vedem. De fapt sunt cateva ruine si nu sunt ale indienilor navajo ci anasazi. Dar in rest, e corect:) Pentru cine nu stie, anasazi sunt o civilizatie amerindiana disparuta cu mult timp inainte de venirea europenilor in america. Disparitia lor se datoreaza faptului ca au fost rapiti de extraterestri... ah, asta era un episod din X files? Ok, atunci nu se stie exact de ce au disparut, sunt doar ipoteze.  
De la visitor center , o plimbare de 1,2 mile (dus intors) duce la ruinele despre care ziceam mai sus, aflate in fundul unei grote. Nu se poate cobori la ele, trebuie admirate de la distanta, de pe faleza.

Pentru gustarea de pranz (ca masa n-a fost)  nu gasim nimic mai onorabil pe drum decat un supermarket de benzinarie dintr-un satuc indian caruia i-am uitat si numele. Satuc sarac ca majoritatea pe aici. (locul imi aminteste de fraza citita undeva : "Cand ati venit aici, spune batranul indian, noi aveam pamanturile si voi aveati biblia. Ati spus: inchideti ochii si haideti sa ne rugam impreuna. Cand i-am deschis voi aveati pamanturile si noi aveam biblia":)
Luam snitele de pui "KFC style" pe care eu le impart cu cainii ce misunau in zona (singurul loc unde am vazut caini cvasi-vagabonzi ). Eu cu Alex cascam gura in supermarket dar marfurile nu mai seamana cu ceea ce vazusem pana acum la LV sau chiar Moab.  Acolo era evident ca, daca raionul e branzeturi se afla chiar la intrarea in magazin si pe deasupra e plin cu branza frantuzeasca, asta insemna ca supermarketul era frecventat de turisti ca noi si ca vom gasi si baghete si iaurturi si biscuiti LU. Aici nici vorba de asa ceva, sunt produse total diferite si necunoscute noua. Alex gaseste pe un raft un spray cu... branza si nu ne lasam pana nu-l punem in cos. 5 dolari (totusi!! mai scump decat camembertul). De gustat n-am indraznit pana acum, il pastram pentru acasa sa ne aducem aminte de "american taste":)

Hotelul la care trebuie sa ajungem se afla pe malul lacului Powell, langa orasul Page. Iarasi pentru cine nu stie, lacul Powell e un lac artificial imens creat initial pentru a nevoile energetice ale zonei (Las Vegas si beculetele lui trebuie alimentate de undeva) dar devenit in ultimii ani o mare zona turistica. Intradevar lacul cu ape turcoaz intre faleze roz e o incantare pentru privitor ... era sa zic o minunatie a naturii numai ca aici natura n-a avut mai nimic de zis.




Agrandir le plan
Cand ajungem in sfarsit in fata receptiei aflam cu stupoare ca rezervarea noastra e la un alt hotel al aceleiasi firme, pe malul aceluiasi lac dar care se afla la... 5 ore de drum de unde suntem noi acum!! Ziceam mai sus ca lacul asta e imens??nu era nici o exagerare:)
Vine managerul in persoana sa vorbeasca cu noi, vrea sa stie cum de am ajuns aici si nu acolo -cu GPS-ul!-, spune ca e greseala lor pentru ca nu ne-au dat o harta cand am facut rezervarea -de fapt ne dadusera dar aterizase in cosul de gunoi!-, ca siteul era acelasi etc etc. Ne spune ca se rezolva, schimba el rezervarile si putem ramane aici cu acelasi pret platit pentru dincolo desi -zice el- aci e ceva mai scump. Ne-a spus toatea astea pe nerasuflate inainte ca noi sa apucam sa scoatem vreo vorba! wow! o fi fost mormon si asta si acum asteapta sa ne convertim  ??
Hotelul e super, avem camera la parter cu vedere la lac si suntem aici pentru trei zile asta inseamna ca in maine nu avem bagaje de facut!! I love America!:)

Desi piscina si jacuzzi sunt la doi pasi, preferam sa ne urcam din nou in masina si ... on the road! Dar nu mergem prea mult, doar cativa km pana la Horseshoe Bend, potcoava de cal pe care o face Colorado printre stancile rosii, una din cele mai spectaculoase imagini ale vestului salbatic (si pe care poate multa lume o stie pentru ca e prin toate reclamele la regiunea asta). Cei care sufera de rau de inaltime ar trebui sa se abtina de la vizita, vederea e de fapt o prapastie uriasa unde se vede bucla pe care o face raul (de un verde intens) in jurul unei stanci (rosii)! Superb dar trebuie pastrata distanta desi se poate merge chiar pe buza prapastiei, nu e asigurata nici un fel . Era multa lume (italieni si francezi)si un vant foarte puternic care ne-a ridicat tot nisipul cel rosu in cap, lumina la apus nu era tocmai propice pentru poze si nici pentru admirat in toata splendoarea. Dar privelistea superba merita sa suportam toate astea.

Seara o petrecem in Wal Martul din Page in cautare de un Birthday Cake si ceva gifts pentru aniversarea de maine. 

Mexican hat

Navajoland

Monument valley

Navajoland

Trecere rapida prin arizona

Mcdonalds

Navajo national monument


navajo national monument

navajo national monument

Ruinele anasazi

alte ruine anasazi

navajoland

branza la spray

Lake Powell

Horseshoebend

Horseshoebend

Horseshoebend

Potcoava de la HorseshoeBend

E inalt!!

HorseshoeBend

Horseshoe bend
National navajo monument

Monument valley vazut de GPS-ul din masina

Navajo national monument

Navajo national monument

Walmart

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire