vendredi 17 juin 2011

Capul de Maur

17 august 2011

In seara asta ne oprim in fata unei pompe de la benzinaria din sat cand vedem scris pe usa cu litere mari si rosii: "deschis intre 8h00 si 20h00." Ma uit la ceas, e 21h00 dar e lumina si e lume, plus un tip care tocmai iese pe respectiva usa. Il intreb daca e deschis si ma priveste surprins, "da, e deschis". "Intreb pentru ca pe usa scrie pana la 20h00", zic. Face un gest de lehamite cu mana, "ah asta"... si din privirea lui inteleg ca nu inseamna nimic inscriptia aia, ce naiba, unde ma cred io aici, in Franta?:)

Cum spuneam acum cateva zile, corsicanii sunt popor de munte, nu cu mult timp in urma (pe vremea bunicii alexandrei) litoralul insemna mai degraba primejdie si malarie. Oamenii coborau pe tarm numai in timpul iernii iar vara urcau iarasi in satucele lor mici, cocotate pe stanci ca niste cuiburi de vultur. De aceea terenurile de la munte erau privilegiate si lasate mostenire in general baietilor dintr-o familie iar cele de la malul marii, considerate ca fara valoare erau lasate zestre fetelor... Asa se face ca azi, cand situatia s-a inversat si litoralul a devenit tinta turistilor femeile s-au trezit posesoare ale unor averi considerabile. Nu e rar ca patronul unui restaurant sau hotel sa fie de fapt "patroana":)






Nu am facut mare lucru interesant (ieri a fost aniversarea lui alain deci nu am facut excursii mai lungi de Porto Vecchio si de restaurantul La strada, in Saint Lucie, si nici activitati mai interesante decat piscina si mancat smochine si branza corsicana) deci am timp sa spun despre steagul corsican.




Toata lumea il stie, un cap de maur cu o basma legata de frunte. Acelasi cap de maur e si pe steagul Sardiniei vecine, doar ca ei sunt mai cu mot, au pus 4 capete. De unde vine? nimeni nu stie cu siguranta, probabiul un rege sarazin invins de armatele regelui din Aragon (de care apartineau si corsica si surata ei Sardinia). se zice ca ar fi avut la inceput basmaua peste ochi dar ca Pasquale Paoli a ridicat-o pe frunte. azi Corisca se identifica cu "capul de maur" (le tête de maur) si o sa-l vedeti fluturand peste tot.



-articol precedent: Prin copaci si de ale gurii

2 commentaires:

  1. Bonne anniversaire si un La multi ani pentru Alain...asa ca de la insulari la insulari :).

    Frumos rau pe acolo, bucurati-va de vacanta! Pupam

    RépondreSupprimer
  2. merci, ii transmit :) va pupam si noi

    RépondreSupprimer